De mensen – wie we zijn en wat we doen

Wij zijn Erik en Estrella de Vrijer, de bewoners van Finca Vrij, twee vijftigers die, nadat hun jongste kind ook de deur uit was, besloten hebben om hun leven om te gooien.  Erik is ontwerper (www.studiofreebird.nl) en Estrella is healer en bewustmaker op het gebied van alles wat te maken heeft met relaties en seksualiteit (www.praktijk-estrella.nl).

We hebben in december 2014 twee hectare grond gekocht net buiten Looperskapelle, een klein gehuchtje vlakbij het dorpje Scharendijke op Schouwen Duiveland om daar onze droom te realiseren, namelijk het bouwen van een houtskelet energie-neutraal woning en het neerzetten van een cursuscentrum wat, als Estrella niet zelf cursussen geeft, gehuurd kan worden door derden. Naast Erik en Estrella, wonen ook hun 3 honden, Luna, Zorro en Chelsey en hun poes Beatle op Finca Vrij. Naast de vele kippen lopen er ook regelmatig vrijwilligers rond van verschillende organistaties die komen helpen met het realiseren en onderhouden van dit enorme project (van wwoofnetherlands.org and helpx.net).

Omdat we zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen leven, hebben we naast trippel glas en een zwaar geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak voor elektriciteit en zijn we een grote permacultuur groentetuin en voedselbos aan het aanleggen om zoveel mogelijk uit eigen tuin te eten. Ook hebben we dus kipjes voor verse eieren. Verder hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken of een nieuwe bestemming aan te geven.

Het cursuscentrum bestaat uit twee gebouwtjes. In het ene gebouw bevindt zich de prachtige, ruime cursusruimte met grote openslaande ramen, toiletten en daaraan vast een grote orangerie, die te gebruiken is als verblijfsruimte. Ook bevindt zich daar de keuken. In het andere gebouw zijn 6 slaapvertrekken of appartementen, voor 2 tot 4 personen met elk een eigen badkamer.

Naast de gebouwen hoort er een grote, vrolijke tuin vol bloemen bij het cursuscentrum. 
We hebben veel bestaande bomen en struiken verzorgd door ze een flinke verjongingssnoei te geven. Voor het derde jaar op rij hebben we enorme hoeveelheden struiken en bomen geplant. Met de subsidie van de Fondation Yves Rocher hebben we weer vele honderden bomen en struiken goedkoop aan kunnen kopen (deze stimuleert wereldwijd het aanplanten van bomen om de biodiversiteit te ondersteunen). De afgelopen drie jaar hebben we zo’n 3500 nieuwe boompjes en struiken geplant. Bij de Kas staat een stuk kruiden,- en theetuin, waar je zelf je kruiden of thee kunt plukken.